• +31(0)654 98 21 76
  • info@Xplore-rijopleidingen.nl

Motorrijles nu landelijk toegestaan

Motorrijles nu landelijk toegestaan

Motorrijinstructeur is geen contactberoep en daarom is motorrijles landelijk toegestaan. Dat concluderen het Veiligheidsberaad en ministers Van Nieuwenhuizen (IenW) en De Jonge (VWS). Wel moeten tijdens de rijles de coronamaatregelen in acht worden genomen, zoals het houden van 1,5 meter afstand.

UPDATE: Het betreft ook rijlessen voor de bromfiets. Het CBR gaat de praktijkexamens voor deze categorieën hervatten. Meer info over het hervatten en reserveren volgt volgende week. 

Dat er weer gelest mag worden op de motor begon in Groningen. Rijschoolhouder Marcel Nieuwland van 1-2 Ride uit Groningen en Winschoten was het niet eens met de conclusie dat motorrijinstructeur een contactberoep was. Op de motor kan bij uitstek afstand worden gehouden. Hij liet het juridisch uitzoeken.

Noodverordening

In de noodverordening staat dat contactberoepen verboden zijn, in de toelichting worden rijinstructeurs genoemd. Maar de toelichting op de noodverordening is niet leidend, dat is de noodverordening zelf. En daarin wordt alleen gesproken over afstand bewaren.

Met die redenatie was de Veiligheidsregio Groningen het eens. Later volgden ook andere regio’s. Hoe de noodverordening wordt gehandhaafd is aan de verschillende Veiligheidsregio’s. “Wij zien ruimte om motorrijles toe te staan”, licht een woordvoerder van Groningen desgevraagd toe. Inmiddels zijn alle 25 regio’s, verenigd in het Veiligheidsberaad het eens: motorrijles is gewoon toegestaan.

Versoepeling

Het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat besloot na overleg met RIVM en rijschoolbranche in maart tot een algeheel verbod op alle vormen van rijlessen in de sector. Minister Cora van Nieuwenhuizen laat nu weten blij te zijn dat motorrijles weer van start kan gaan. “Zoals ik eerder heb aangegeven vind ik logisch dat dit bovenaan het lijstje staat van mogelijke versoepelingen.”

Ze vervolgt: “De veiligheidsregio’s hebben op grond van de noodverordening een uitzondering gemaakt voor motorrijlessen omdat hierbij de 1,5 meter niet wordt aangetast. Collega Hugo de Jonge van VWS heeft vanuit de volksgezondheid geen reden om dat tegen te houden. Wel blijft uiteraard de regel gelden om hierbij voldoende afstand te bewaren.”

admin

Laat je bericht achter