• +31(0)654 98 21 76
  • info@Xplore-rijopleidingen.nl

Auteur archief

Tarieven 2023

De tarieven van 2023 zijn bekend.

Jammer genoeg moet ik een kleine verhoging doorvoeren.

Dit heeft onder andere te maken met de verhoogde kosten van het CBR en hogere kosten van brandstof en onderhoud.

admin

Tarieven 2022

De tarieven van 2022 zijn bekend.

Jammergenoeg moet ik een verhoging doorvoeren.

Dit heeft te maken met de verhoogde kosten van het CBR en hogere kosten van brandstof, onderhoud etc.

admin

Eerder theorie-examen doen?

Niet alle plekken voor inhaalexamens worden gebruikt. Daarom start het CBR vanaf 20 mei met het vrijgeven van deze examenplekken voor álle kandidaten.

Nu we weer alle theorie-examens mogen afnemen, zien we dat 92% van alle lockdownexamens al opnieuw ingepland zijn. We zien ook dat niet alle plekken voor inhaalexamens gebruikt worden. En dat is zonde want er willen veel mensen theorie-examen doen. Tot en met woensdag 19 mei houden we deze examenplekken nog vrij voor alleen inhaalexamens. Vanaf donderdag 20 mei geven we stap voor stap deze plekken vrij voor alle kandidaten. Dit betekent dat kandidaten die geen inhaalexamen doen maar een nieuw examen of herexamen, al eerder dan verwacht bij ons terecht kunnen.

Inhaalexamen eerder doen

Kandidaten die hun inhaalexamen al hebben gepland en eerder op examen willen, kunnen via Mijn CBR of via de opleider het examen vervroegen. Je kunt je gereserveerde theorie-examen voor de auto, motor, bromfiets en recreatievaart tijdelijk vijf keer verplaatsen. Het verplaatsen van je examen naar een later moment kan tot en met 15 mei nog tot een dag voor je examen, daarna kan dit tot een week voor je examen.

Kom goed voorbereid

We raden iedereen aan om pas examen te doen als je er klaar voor bent. Want hoe beter voorbereid, hoe meer kans je hebt om in één keer te slagen.

admin

Alle theorie-examens weer mogelijk vanaf 28 april

Het CBR is ontzettend blij dat kandidaten vanaf woensdag 28 april weer theorie-examen voor de auto, motor, bromfiets en recreatievaart mogen doen. Na een lange periode van geduld en intensief contact met het ministerie, kunnen we weer volop aan de slag.

Als eerste komen de kandidaten aan de beurt van wie het theorie-examen door de lockdown niet doorging. Hiervoor houden we tot en met juli plekken vrij. Alles kan zonder dubbele kosten bij het CBR worden ingehaald. Het reserveren van een nieuw theorie-examen kan nu voor de periode augustus/september. Binnenkort komen er ook plekken beschikbaar in oktober.

Kom goed voorbereid
Door corona zijn er ruim 700.000 examens en toetsen in te halen. Daarom gaat het CBR maximaal zijn capaciteit uitbreiden en overwerken. Maar er is meer nodig. Daarom roepen we alle kandidaten met hun opleiders op om pas examen te doen als ze goed zijn voorbereid. Hoe minder herexamens er komen, hoe eerder er weer snel examen gedaan kan worden.

Hygiënemaatregelen
De huidige hygiënemaatregelen van het CBR blijven gelden. Daarmee willen we de verdere verspreiding van het coronavirus tegengaan. Dit doen we voor de veiligheid van onze klanten, opleiders en medewerkers.

Geen grote groepen op locatie
We verzoeken opleiders nadrukkelijk om niet met grote groepen theoriekandidaten naar de examenlocatie te komen. Laat kandidaten zoveel mogelijk individueel naar het CBR gaan. Zij mogen niet eerder dan 15 minuten voor het examen naar binnen.

Informatie klanten
Hebben klanten in de periode van 28 april tot en met 4 mei een gereserveerd theorie-examen voor auto, motor, bromfiets of recreatievaart? Dan krijgen ze in deze week een mail van het CBR dat hun examen door gaat.

Verruiming verplaatsingsmogelijkheid theorie-examens
Tot en met 31 mei is het mogelijk om een gereserveerd theorie-examen voor de auto, motor en bromfiets twee keer in plaats van één keer te verplaatsen, volgens de geldende voorwaarden.

Avond- en weekendtoeslag
Normaal betaal je een toeslag van €5,00 voor theorie-examens in de avond en in het weekend. Het gaat hierbij om theorie-examens voor auto, motor, bromfiets en recreatievaart. Door corona hebben we besloten om deze toeslag niet te berekenen voor kandidaten die hun examen moeten inhalen door de lockdown. Ook hebben we besloten dat de toeslag voor andere kandidaten pas ingaat op 1 augustus 2021.

admin

Theorie-examens CBR

De theorie-examens voor de auto, motor, bromfiets en recreatievaart mogen van het kabinet in ieder geval tot en met dinsdag 27 april helaas nog niet doorgaan bij het CBR. Dit vinden we ontzettend vervelend voor alle kandidaten die wachten op hun theorie-examen. Begin maart mochten we wel starten met de praktijkexamens, theorie-examens voor het beroepsvervoer, de nascholing voor code 95 en de cursussen ‘Alcohol’ en ‘Verantwoord rijgedrag’. Wij zijn er klaar voor om, zodra het mag, alle theorie-examens coronaproof af te nemen. Onze examencentra zijn zo ingericht dat je makkelijk en veilig examen kunt doen.

Voor het inhalen van de theorie-examens auto, motor, bromfiets en recreatievaart hebben we tot en met juli plekken vrijgehouden. Hiervoor kan na de dag van uitstel een reservering worden gemaakt zonder dubbele kosten. Plekken voor nieuwe theorie-examens kunnen voorlopig worden gereserveerd voor de periode augustus/september. Binnenkort komen ook voor oktober plekken beschikbaar.

Informatie klanten
Kandidaten met een gereserveerd theorie-examen voor de auto, motor, bromfiets of recreatievaart tussen 21 april tot en met 27 april, krijgen deze week een mail van het CBR dat hun examen niet door gaat.

admin

Vanaf 3 maart weer AVD-examens.

Aandachtspunten voor praktijkexamens AVD en AM2

Op woensdag 3 maart zijn ook de motorexamens verkeersdeelneming (AVD) hervat. Zoals gebruikelijk, rijdt de instructeur dan mee in de volgauto van de examinator. De instructeur geeft dan via zijn portofoon de opdrachten van de examinator door aan de kandidaat.

De praktijkexamens bromfiets (AM2) zijn op 22 februari al begonnen. Bij aanvang van dit examen moet de kandidaat nog steeds tekenen voor de examenvoorwaarden. Voor een AM2-examen geldt namelijk geen machtiging van een rijschool waarbij een kandidaat meteen tekent voor de examenvoorwaarden.

admin

Herstart praktijkexamens A en AM vanaf 22 februari

De praktijkexamens voor motor en brommer worden vanaf maandag 22 februari weer opgestart. Dat zegt CBR-directeur Alexander Pechtold tijdens een persconferentie over het inlopen van de achterstanden bij het rijvaardigheidsbureau. 

Het gaat mogelijk jaren duren voordat de achterstanden die het CBR nu oploopt door de lockdown zijn ingehaald. Dat staat in een brief die verkeersminister Cora Van Nieuwenhuizen dinsdag naar de Tweede Kamer stuurde. De brief gaat samen met de maandrapportage van januari van het CBR.

Jaarlijks neemt het CBR zo’n anderhalf miljoen theorie- en praktijkexamens af. Door de beide lockdowns is er een achterstand van 610.000 examens ontstaan. De reserveringstermijnen voor theorie- en praktijkexamens voor rijbewijs B kunnen gaan oplopen tot meer dan 20 weken, waarschuwt het CBR. Het rijvaardigheidsbureau pleit daarom voor ‘aanvullende maatregelen’. De termijnen zijn bovendien afhankelijk van de mate waarin rijscholen de ontstane achterstand gaan inhalen en hoe lang de beperkende maatregelen nog zullen duren.

Opstarten

Een van die maatregelen is het opstarten van de praktijkexamens A en AM. CBR-directeur Alexander Pechtold geeft aan dat de examens vanaf maandag 22 februari weer opstarten. “Wellicht dat de maandag nog een opstartdag is, maar volgende week starten sowieso weer de examens voor deze categorieën.”

De rijlessen motor en brommer mochten tijdens de lockdown doorgaan omdat motorinstructeur geen contactberoep is. Het CBR koos er toen voor om geen praktijkexamens af te nemen om zo de reisbewegingen te beperken. Nu het einde van de lockdownperiode in zicht lijkt en de dagelijkse cijfers dalen, durft het CBR het aan om deze examens weer op te starten.

admin

Nog langer geen examens en rijtesten

De theorie- en praktijkexamens, tussentijdse toetsen en rijtesten gaan in ieder geval tot en met dinsdag 2 maart niet door bij het CBR. Dit geldt ook voor alle beroepsexamens en de cursussen ‘Alcohol’ en ‘Verantwoord rijgedrag’. Deze maatregel tegen corona was eerder al uitgebreid van 15 december tot en met 9 februari. Die periode is nog langer geworden door het besluit van het kabinet om de lockdown opnieuw te verlengen. 

Hierdoor komen nog eens 120.000 examens, toetsen en rijtesten te vervallen bovenop de 310.000 uit de periode van 15 december tot en met 9 februari. Na de verlengde lockdown kan alles zonder dubbele kosten bij het CBR worden ingehaald. Voor het inhalen heeft het CBR tot en met mei plekken vrijgehouden. Hiervoor kan na de dag van uitstel een reservering worden gemaakt. Alle opleiders en de klanten van wie de examens, toetsen, rijtesten en cursussen niet doorgaan, krijgen per e-mail bericht van het CBR.

Plekken voor nieuwe praktijkexamens (auto/motor/bromfiets/auto met aanhangwagen), toetsen en rijtesten kunnen voorlopig worden gereserveerd voor de periode vanaf 1 juni (theorie-examens vanaf 17 mei).

Voor beroepspraktijkexamens geldt dat opleiders zelf kunnen aangeven wie voorrang krijgt binnen de toegekende capaciteit. De huidige werkwijze voor de toekenning van de capaciteit wordt voortgezet.
admin

Brommer- en motorrijles toch toegestaan tijdens lockdown

Rijinstructeurs die lesgeven in de categorieën A en AM mogen de komende weken toch doorwerken. Dat bevestigt een woordvoerder van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat tegenover RijschoolPro. Dit omdat brommer- of motorinstructeur geen contactberoep is. Er worden echter voor de categorieën A en AM tot en met 19 januari vooralsnog geen examens afgenomen. Het CBR is volledig gesloten.

admin

Vanaf dinsdag 15 december geen examens en toetsen

In navolging van het kabinetsbesluit tot een lockdown gaan per dinsdag 15 december alle theorie- en praktijkexamens, tussentijdse toetsen en rijtesten niet door bij het CBR. Dit geldt ook voor alle beroepsexamens en de cursussen ‘Alcohol’ en ‘Verantwoord rijgedrag’.

Deze situatie duurt in ieder geval tot en met 19 januari. Het gaat voor de komende 5 weken om ca. 190.000 examens, toetsen en rijtesten. Alle examens kunnen zodra dat weer veilig kan zonder extra kosten worden ingehaald.

Kandidaten die deze week een examen, toets, rijtest of cursus zouden doen, krijgen vanavond nog bericht van het CBR. Later deze week ontvangen de andere kandidaten ons bericht.

admin